Stopi v stik

Zakaj Sharp

Izbiranje solarnih modulov – pomembni dejavniki

Podjetja v solarni industriji potencialnim strankam ponujajo številne podatke in oznake glede svojih izdelkov. Kateri podatki pa so pomembni in kaj sestavlja dober solarni modul?

Stabilno podjetje z zanesljivo kakovostjo

Sistem solarne energije je dolgoročna naložba. Da ste lahko s svojo odločitvijo zadovoljni na dolgi rok, se morate zanesti na kakovost. Sharpova 100-letna zgodovina in več kot 55 let izkušenj na področju solarne tehnologije dajejo zaupanje vaši naložbi. Z energetskimi rešitvami Sharp Europe je nastalo središče za inovativne energetske rešitve za evropsko tržišče.

Finančna stabilnost

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) je vzpostavil ocenjevalni sistem za razvrščanje proizvajalcev solarnih modulov. Podjetja s pozitivno oceno donosnosti so razvrščena med prvovrstne proizvajalce. Podjetje Sharp Electronics je bilo maja 2015 vključno med solarna podjetja 1. stopnje, kar pomeni finančno stabilnost. To je tudi pomemben indikator jamstvene združljivosti.

Nagrada za najboljšo fotovoltaično znamko

Združenje EUPD Research je fotovoltaične znamke nagradilo za poznavanje, izbiro strank in distribucijo. Sharp Electronics je glede na zadnje raziskave med vodilnimi znamkami v fotovoltaiki v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Lokalna prisotnost

Že od leta 1968 ima Sharp v Evropi lokalne podružnice. Lokalni tehnični servisi in veliko inštalatersko omrežje vam zagotavlja izčrpne nasvete.

Zmogljivost

Pmax je moč vsakega solarnega modula. Izražena je v Wp (watt peak) in se nanaša na največjo električno izhodno moč solarnega modula v standardnih preskusnih pogojih. Sharp ponuja različne module od 250 Wp do 300 Wp. Vrednosti so navedene na tipski oznaki modula ali na podatkovnem listu.

Učinkovitost

Učinkovitost je razmerje med vhodno (sončna energija) in izhodno vrednostjo (solarna moč). Običajno se primerja učinkovitost modula. Kljub temu pa nekateri proizvajalci navedejo tudi celično učinkovitost. Zato se prepričajte, da med seboj primerjate pravilne vrednosti. Boljša zmogljivost in večja učinkovitost sta priporočeni predvsem, če je prostor na strehi omejen. Sharpovi solarni moduli so izredno učinkoviti do 19,8 %.

Kakovost in okoljski certifikati

Na tržišču je več različnih oznak za kakovost. Za končnega uporabnika je pogosto težko razvidno, katera organizacija je izdala certifikat in za kateri kriterij.

Sharpovi solarni moduli ponujajo naslednje oznake kakovosti:

IEC: izda mednarodna elektrotehnična komisija (IEC) za varnost, kakovost in trpežnost (IEC/EN 61215 in IEC/EN 61730). TÜV in VDE med drugim izdajata te certifikate

ISO: za standarde kakovosti (ISO 9001) in okoljske standarde (ISO 14001) s strani mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO).

CE: Proizvajalec izjavlja, da je izdelek združljiv z evropskimi direktivami.

MCS: Akreditacija za prodajo v VB

Celične tehnologije

Na tržišču prevladujeta dve tehnologiji: polikristalne in monokristalne celice. Monokristalne celice so običajno učinkovitejše, vendar dražje za proizvodnjo, medtem ko so polikristalne celice bolj stroškovno učinkovite, a malenkost manj učinkovite. Nazadnje je izbira najkoristnejše tehnologije odvisna od prostora na vaši strehi. Če imate omejen prostor, lahko najzmogljivejšo vrsto generatorjev energije dosežete z monokristalnimi moduli.

Garancije

Proizvajalci solarne tehnologije navajajo dve različni vrsti garancije: na izdelek in na delovanje. Izhodna moč solarnega modula se običajno s časom delovanja zmanjša. Največje zmanjšanje regulira garancija na delovanje. Sharp ponuja 10-letno garancijo na izdelek in 25- letno garancijo na vrstno zmogljivost. Nekateri proizvajalci navajajo garancijo na sistemsko urejeno zmogljivost. S Sharpovo garancijo na vrstno zmogljivost dobite varno možnost načrtovanja vašega solarnega sistema.

Robustna zasnova izdelka

Odvisno od mesta namestitve solarnih modulov so ti izpostavljeni različnim okoljskim vplivom, zato morajo biti izredno odporni.

Sharp zato pri proizvodnji uporablja visoko kakovostne sestavne dele, ki so bili odobreni za težavne okoljske pogoje.

Sharp ponuja obsežno linijo fotovoltaičnih modulov. Povprašajte za privlačne Sharpove paketne ponudbe, ki vključujejo solarne module, rešitve za shranjevanje energije in inverter.

Finančne prednosti

Rastoče cene elektrike, nižji stroški za solarne sisteme – v povezavi bo nakup fotovoltaičnega sistema smotrna naložba v prihodnost, tako ekološka kot finančna.

Novice o vse slabših povračilih za obnovljivo energijo (FIT) v številnih državah so dajale vtis, da proizvodnja solarne energije ni več donosna. Vendar poleg povračil za obnovljivo energijo tudi drugi dejavniki vplivajo na gospodarsko privlačnost sistema solarne energije.

V zadnjih letih so cene električne energije iz javnih omrežij v Evropi drastično narasle, povprečno kar za 4,3 % letno. Pričakujejo se nadaljnji dvigi cen. Obenem so se cene solarnih panelov precej spustile in posledično pozitivno učinkujejo na investicijske stroške.

Zaradi tega so se proizvodni stroški solarne elektrike v osnovi zmanjšali. Solarna energija je sedaj cenovno dostopnejša kot elektrika, proizvedena po klasičnih postopkih, in njene finančne prednosti se bodo zaradi naraščajočih stroškov kupljene energije samo še povečale. Z zasebnim solarnim sistemom boste neodvisni od cen energije, ki jih narekujejo drugi.

Vladno financiranje

Nekatere evropske države, odvisno od vladnih programov, ponujajo programe finančne pomoči za podporo energetski revoluciji. Za namestitvene možnosti v vaši državi povprašajte vašega inštalaterja.

Davčni prihranki

Glede na državne davčne zakone lahko v nekaterih evropskih državah z nakupom solarnega sistema (fotovoltaičnih panel in naprav za shranjevanje energije) izkoristite določene davčne odbitke. O tem se pozanimajte pri vašem davčnem svetovalcu.

Energetska omrežja v prihodnosti

Nekateri proizvajalci rešitev za shranjevanje energije delajo na dodatnih prednostih v prihodnosti. Eden izmed naših nemških partnerjev je že pričel s programom, s katerim bo mogoče brezplačno shranjevati in uporabljati odvečno energijo iz javnih omrežij. Z lastno rešitvijo za shranjevanje energije imate možnost, da izkoristite priložnosti v prihodnosti.

Odtis CO2

Prevzemamo odgovornost za jutri

Tematiki zaščite podnebja in okolja sta sedaj trdno ukoreninjeni v kolektivni zavesti. Zato sta med glavnimi argumenti za proizvodnjo čiste energije.

Velika večina znanstvenikov predvideva, da emisije CO2 povzročijo povečanje koncentracij toplogrednega plina v atmosferi in s tem globalno segrevanje. Povišanje temperature ne ogroža le stabilnosti globalnega podnebnega sistema, temveč tudi prehranske osnove svetovne populacije, obstoj obalnih naselij in živalsko ter rastlinsko raznovrstnost.
(Vir: Fraunhofer Institute).

Številni ljudje se že zanašajo na sredstva brez emisij in na čisto proizvodnjo elektrike z enim od naših sistemov solarne energije. In s tem pomembno prispevajo – ne glede na finančne ali politične vidike – k ohranjanju našega okolja in življenj prihodnjih generacij.

Vaš osebni prispevek

Primer: Dvočlansko gospodinjstvo povprečno porabi 2,500 kWh energije letno. Če namesto običajne električne energije uporabljate solarno, lahko prihranite:

količino kisika, ki ga letno pretvori eno drevo

izpuhe povprečnega vozila na razdalji 8.750 kilometrov
(vir: www.klimanko.de)

Sharpovo znanje na področju solarne energije

Sharp s solarno energijo dela že od leta 1959. Naš občutek odgovornosti do okolja je globalna gonilna sila pri raziskavah in razvoju fotovoltaike.

Sharpovi fotovoltaični moduli so nameščeni v zasebnih domovih, javnih zgradbah in stanovanjskih blokih, v satelitih, svetilnikih, cestno-prometnih in industrijskih napravah. Raznovrstni načini uporabe dokazujejo, da se Sharpovi fotovoltaični moduli lahko vgradi v številna različna okolja.

 • 2014

  Ustanovitev energetskih rešitev Sharp Europe. Kompetenčno središče inovativnih energetskih rešitev

  2013

  Razvoj solarnih celic z najvišjo učinkovitostjo na svetu s 44,4 %

  2011

  Začetek delovanja ene izmed največjih elektrarn (73 MW na Tajskem)

 • 2010

  Mednarodna nagrada za prelomne dosežke IEEE za Sharpovo komercializacijo in industrializacijo solarnih celic

  (IEEE = mednarodni inštitut za električne in elektronske inženirje)

  2008

  Kot prvi na svetu smo dosegli skupno proizvodnjo 2 GW solarnih celic

  2005

  Razvoj solarnih celic, ki sprejemajo svetlobo in jih je mogoče uporabiti kot gradbeni material za okna

 • 2000

  Svetovno vodilni proizvajalec solarnih celic/modulov

  1992

  Razvoj polikristalnih in monokristalnih silikonskih celic

  1980

  Razvoj tehnologije tanke amorfne silikonske plasti

 • 1976

  Prvi kalkulatorji z baterijami na solarne celice

  1970

  Začetek proizvodnje fotovoltaičnih celic za uporabo v vesolju

  1959

  1963 uspešna serijska proizvodnja solarnih celic