Stopi v stik

Kapacitivni dotik P-CAP

Dandanes so zasloni na dotik že povsod. Tablični računalniki, mobilniki, avtomati, bankomati – uporabljajo jih vsi.

Vendar je uporaba tehnologije dotika na zaslon pri večjih zaslonih veliko zahtevnejša. V nadaljevanju si bomo ogledali razloge in načine, s katerimi je Sharp rešil to težavo z vrhunsko interaktivno tablo 80” BIG PAD Pro.

Kako delujejo običajni kapacitivni zasloni na dotik

Najpreprostejši način izdelave kapacitivnega zaslona na dotik je z nanosom prosojne prevodne plasti, kot je indijev cinkov oksid na eni strani zaslona. Na štirih kotih zaslona deluje nizka napetost, kar ustvari enotno električno polje. 

Ko se s prstom dotaknemo druge strani stekla, krmilnik naprave lahko določi mesto dotika iz spremembe v kapacitivnosti, ki je izmerjena s spremembo v napetosti štirih kotov panele.

Omejitve standardnih kapacitivnih zaslonov na dotik

Standardni zasloni na dotik so primerni za manjše zaslone in preproste načine uporabe, ki potrebujejo samo en dotik naenkrat. Z običajno tehnologijo kapacitivnih zaslonov na dotik večkratni dotik ni mogoč, zaradi česar lahko pride do težav z napačno prepoznanimi aktivacijami dotika, ki ga povzročijo nepričakovani signali iz električnih sprememb v okolju. Običajna tehnologija na dotik za zaslone velikega formata je osnovana na infrardeči (IR) tehnologiji, ki pa ima lahko težave z zakasnitvijo dotika.

Razumevanje tehnologije P-CAP

S projiciranim kapacitivnim zaslonom na dotik (tudi PCT ali PCAP) so prevodne žice položene v vrstah in stolpcih na dveh vzporednih plasteh stekla; v bistvu se ustvari mrežast vzorec drobnih žic in napetost se nato zaporedno nanese na vrste in stolpce.

Kjerkoli se dotaknemo zaslona s prstom, krmilnik zazna spremembo v spremembi kapacitivnosti na mreži žic. Zasloni PCT lahko prepoznajo večkratne točke dotika. Vendar so lahko neželeni dotiki in "šum" še vedno težava.

Kako si 80" PN-80TC3 BIG PAD Pro utira nove poti

Interaktivna tabla PN-80TC3 profesionalnega razreda izboljšuje tehnologijo kapacitivnih zaslonov na dotik P-Cap z naprednim krmilnikom in hitrejšimi tehnikami vzorčenja.

Krmilnik uporablja edinstven algoritem, ki s povečanimi hitrostmi vzorčenja pri 220 Hz in ustvarjanjem močnejšega signala zmanjša količino šuma celo na 1/8 sicer pričakovanega.

Izboljšana je natančnost dotika, neželenih in napačnih vnosov praktično ni več, do zakasnitve (časovne) pa v bistvu ne pride več.

Uporabniška izkušnja

Zaslon na dotik naprav BIG PAD lahko prepozna do deset simultanih dotikov z izredno natančnostjo, naenkrat pa jih lahko uporabljajo kar do štiri osebe. Programska oprema Sharp Pen prav tako uporablja edinstveno tehnologijo, ki omogoča, da pritisk peresa vpliva na viden rezultat.

Hitrost in natančnost vnosa na dotik s tem pristopom pomeni naravno in tekoče pisanje, ki se skupaj z občutljivostjo dotika zelo približa staromodni tabli s flomastri.

Edinstvena ponudba, ki na novo definira umetnost ekipnega delovanja

  • Vzorčenje dotika PCT pri 220 Hz z edinstvenim zaznavanjem pritiska. (Impulz napetosti 220 Hz)
  • Krmilnik z edinstvenim algoritmom, optimiziranim pri 220 Hz, razločuje resnične dotike od napačnih z uspešnostjo, izboljšano za  87,5 %.
  • Omogoča bolj samozavestno, hitrejšo in bolj naravno izkušnjo pisanja.