Stopi v stik

Cookies

Nazadnje posodobljeno: maj 2018

 

Stran www.sharp.si uporablja majhne datoteke, imenovane piškotki, ki nam pomagajo izvedeti več o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo stran in v nekaterih primerih prilagodijo ali optimizirajo njihovo izkušnjo. Ta politika določa, katere piškotke zajemamo in zakaj ter kaj lahko storite, da jih nadzorujete. Lahko spremenite nastavitve vašega brskalnika in spremenite dovoljenja, ki jih dajete nam in tretjim strankam za shranjevanje in pridobivanje dostopa do piškotkov na vaši napravi.

 

Kako lahko upravljam s piškotki?

Upravljanje uporabe piškotkov lahko nadzorujete prek spletnega brskalnika. Običajno lahko te nastavitve najdete v meniju brskalnika »možnosti« ali »nastavitve«. Naslednje povezave vam lahko pomagajo pri razumevanju teh nastavitev, lahko uporabite tudi možnost »Pomoč« vašega brskalnika za več podrobnosti.

 

Nastavitve piškotkov v Internet Explorer

Nastavitve piškotkov v Firefox

Nastavitve piškotkov v Chrome

Nastavitve piškotkov v Safari web in iOS

 

Lahko tudi:

 

Kaj so »piškotki«?

»Piškotki« so majhne besedilne datoteke, ki jih shranjuje brskalnik (npr. Internet Explorer, Chrome ali Safari) na vaši elektronski napravi. Omogočajo spletnim stranem shranjevanje, npr. uporabniških nastavitev. Piškotki delujejo tako, da zagotavljajo »spomin« spletni strani, ki vas lahko prepozna, ko se vrnete in se ustrezno odzove.

 

Kako Sharpova spletna stran uporablja piškotke?

Obisk Sharpove spletne strani lahko ustvari naslednje vrste piškotkov:

  • Osnovni/funkcijski piškotki
  • Analitični piškotki
  • Marketinški piškotki
  • Piškotki tretjih strank

 

Nujno potrebni/funkcionalni piškotki

Nekateri piškotki, ki jih namestimo v vaš brskalnik, zagotavljajo, da vam naša spletna stran varno in optimalno zagotavlja informacije in storitve. Ti piškotki so potrebni, da lahko izkoriščate naše spletne sisteme, izbrisani pa so takoj, ko zaprete brskalnik.

 

Ravnanje s sejami

Piškotek za sejo je potreben, da lahko sledimo vašemu napredovanju prek spletne strani. Bistveno je, da si spletna stran zapomni vse informacije, ki jih vnesete ali ki vas usmerijo. Brez tega piškotka bi vas vsaka obiskana stran videla kot popolnoma novega uporabnika. Ta piškotek vas osebno ne prepoznava in ni povezan z nobenimi drugimi podatki, ki jih hranimo o vas.

 

Uravnoteženje obremenitve

Za zagotavljanje spletne strani lahko uporabljamo več kot en strežnik. Ko obiščete spletno stran, ste dodeljeni enemu od več strežnikov. Ta piškotek je potreben zaradi sledenja, s katerim strežnikom komunicirate za zagotavljanje zanesljive uporabniške izkušnje in pomnjenje informacij o podatkih, ki ste jih vnesli. Ta piškotek vas osebno ne prepoznava in ni povezan z nobenimi drugimi podatki, ki jih hranimo o vas.

 

Registracija in prijava

Določene storitve ali deli naše spletne strani potrebujejo registracijo ali prijavo za uporabo storitve. Za to so potrebni določeni piškotki.

Analitični piškotki

Tako kot veliko večjih spletnih strani, tudi mi uporabljamo Google Analytics za sledenje, poročanje in optimizacijo delovanja naše spletne strani (npr. števila obiskovalcev, izvorno lokacijo, obiskane strani). To sledimo na skupinski ravni in ne na posamični.

 Uporabljamo Google Analytics s funkcijo anonimizatorja (aplikacija »_gat. _anonymizeIp«). To pomeni, da IP-naslov uporabnika Google skrči in naredi anonimnega, ko dostopate do naše spletne strani iz države članice EU ali druge države pogodbenice v skladu s pogodbo za Evropski gospodarski prostor.

 Ko uporabnik dostopa do naše strani prek iskanja Google, Google Analytics namesti piškotek na računalniško napravo uporabnika. Tako lahko Google sledi, kaj se dogaja, ko uporabnik klikne na povezavo in najde našo spletno stran.

 Količina časa shranjevanja teh piškotkov pri Googlu se lahko razlikuje. Več o uporabi piškotkov Google Analytics.

 

Marketinški piškotki

Lahko uporabljamo tudi druge piškotke za oglaševalske razloge:

 

Oglaševanje Google

Piškotke lahko uporabljamo za sledenje učinkovitosti plačanega oglaševanja iskanja prek Google AdWords, npr. pretvorbe iz oglaševanja v dejanje na naši spletni strani. Piškotke lahko uporabljamo tudi za orodje Google Display Network Impression Reporting (zagotavlja Doubleclick) – kako so vtisi naših oglasov, druge uporabe oglaševalskih storitev in interakcij s temi vtisi in storitvami oglaševanja povezani z obiski naše strani. Piškotke lahko uporabljamo za ponovno trženje, kjer uporabljamo podatke iz piškotka (pretekle obiske naše spletne strani) za zagotavljanje oglaševanja Sharp na spletnih straneh tretjih strank.

Količina časa shranjevanja teh piškotkov pri Googlu se lahko razlikuje. Več informacij o Googlovi uporabi piškotkov v oglaševanju.

Oglaševanje v družabnih medijih

Piškotke lahko uporabljamo tudi za sledenje učinkovitosti delovanja plačanih digitalnih oglaševalskih kampanj prek družabnih omrežij, kot npr. LinkedIn, Facebook in Twitter. Te piškotke lahko uporabljamo za ponovno trženje, kjer uporabljamo podatke iz piškotka (pretekle obiske naše spletne strani) za zagotavljanje oglaševanja Sharp na njihovih spletnih straneh.

Te shranjuje tretja stranka različno dolgo. Več informacij o piškotkih LinkedIn.

 

Platforme avtomatizacije trženja npr. E-Marketeer, Pardot

Določene Sharpove spletne strani lahko uporabljajo piškotke s platform za avtomatizacijo trženja, kot sta E-Marketeer in Salesforce Pardot, za sledenje aktivnosti uporabnika na več digitalnih platformah kot npr.. e-pošta, družabni mediji in spletne strani. Piškotek ne vsebuje osebnih podatkov, uporablja pa edinstven identifikator, ki je lahko povezan z osebnimi podatki, ki jih ima Sharp že lahko o uporabniku (npr. IP-naslov in kontaktne podatke). Te informacije se nato lahko uporabijo za ponovno ciljanje uporabnika s prodajnimi ali tržnimi informacijami glede na prejšnjo aktivnost.

Ti piškotki so shranjeni različno dolgo. Več informacij o piškotkih spletnega monitorja E-Marketeer. Več informacij o piškotkih Pardot.

 

Piškotki tretjih strank

Včasih naše spletne strani uporabljajo funkcionalnost aplikacij ali programske opreme tretjih strank. V teh primerih lahko te organizacije nastavijo tudi svoje anonimne piškotke. S tem sledijo uspešnosti svojih aplikacij ali prilagodijo aplikacijo za vas. Zaradi načina delovanja piškotkov naša spletna stran ne more dostopati do teh piškotkov, niti ne more druga organizacija dostopati do podatkov v piškotkih, ki jih uporabljamo na naši spletni strani. Nekaj primerov v praksi:

 

Deljenje v družabnih medijih

Ko delite članek prek gumba za deljenje v družabnih medijih (npr. Facebook) na Sharpovem blogu, bo družabni medij, ki je ustvaril gumb, zabeležil, da ste to storili prek piškotka.

 

Uporabljanje Google Maps

Vtičnik Google Maps uporabljamo za delovanje iskanja naših trgovcev. Google Maps uporablja piškotke za shranjevanje svojih nastavitev in si zapomni kateri brskalnik uporabljate.

 

Ogledovanje videoposnetkov YouTube

Uporabljamo vtičnik YouTube (v lasti Google) za prikaz videoposnetkov na nekaterih naših spletnih straneh. Google/YouTube v tem primeru uporablja piškotke. Nekateri od njih zagotovijo, da videopredvajalnik pravilno deluje, nekateri si zapomnijo nastavitve uporabnika in nekateri sledijo obnašanje uporabnika. Informacije o vaši uporabi naše spletne strani, vključno z naslovom IP, so lahko prenesene v Google in shranjene v strežnikih v ZDA. Ta piškotek vas ne prepoznava osebno, razen če ste prijavljeni v Google, torej je povezan z računom Google.

 

Kako uporabljamo piškotke

Naslednje tabele in podatki določajo piškotke, ki se uporabljajo na naši strani. 

 

Ime piškotka

Piškotek prve ali tretje osebe

Trajni ali sejni piškotek

Namenski piškotek se uporablja za

ReddotliveserversessionID

JSESSIONID

Prva oseba

Seja

Ravnanje s sejami

BIGipserversecure.sharp.eu-2.0

Prva oseba
Seja

Uravnoteženje obremenitve

_ga

_gat

_gid

_utma

_utmz

Tretja oseba

Trajno

Google Analytics

Če nas želite kontaktirati glede piškotkov, nam pišite prek e-pošte na rodo.pl@sharp.eu.