Stopi v stik

Doseganje največje neodvisnosti

Zaradi inovativnih rešitev za shranjevanje energije je neodvisnost od javnega omrežja sedaj bolj izvedljiva kot kdajkoli: S kombinacijo solarnega sistema in rešitve za shranjevanje energije pokrijete do 80 % potreb gospodinjstva, odvisno od sezone.

Možnosti samooskrbe s solarno energijo so bile dolgo časa omejene. Podnevi se proizvede več elektrike, kot jo potrebujete, ponoči pa solarna energija ni bila na voljo.

Zaradi pomanjkanja ustreznih rešitev za shranjevanje energije je bil delež solarne energije pri skupni potrebi po elektriki samo do 30 %. Z uvedbo inovativnih rešitev za shranjevanje energije lahko to vrednost sedaj dvignemo za do 80 %, odvisno od vremenskih pogojev. Podnevi proizvedena energija se shrani in se lahko uporabi kadar koli, tudi ponoči.
Z napolnjenim akumulatorjem lahko sistem še naprej dovaja energijo za zasebno porabo. Odvečna energija se odvaja v javno električno omrežje.

Uporaba sončne energije podnevi

Delovanje solarnega sistema in shranjevanje čez dan:

Zjutraj

Energija, ki jo proizvede solarni sistem, se uporabi za lastno porabo. Odvečna energija se shrani v akumulatorju.

Popoldne

Z napolnjenim akumulatorjem lahko sistem še naprej dovaja energijo za zasebno porabo. Odvečna energija se odvaja v javno električno omrežje.

Zvečer

Po sončnem zahodu sistem zagotavlja shranjeno energijo iz akumulatorja za lastno porabo.

Ponoči

Tudi ponoči sistem še naprej zagotavlja shranjeno energijo. V primeru nezadostne kapacitete akumulatorja se dodatna energija pridobi iz javnega električnega omrežja.

Informacije o akumulatorjih

Izbiranje solarnega akumulatorja – pomembni dejavniki

Sharp kot ponudnik energetskih storitev – poleg fotovoltaičnih modulov (PV-modulov) – ponuja tudi akumulatorske rešitve za različne potrebe, s katerimi stranke lahko dosežejo največjo možno neodvisnost od dobaviteljev energije.

Koncepti akumulatorjev

Koncepti akumulatorjev na tržišču se razlikujejo glede na vključene sestavne dele. Glede na koncept akumulatorjev so ti popolni – bodisi kot dopolnitev obstajajočih PV-sistemov ali kot celotne rešitve za nove inštalacije.

Kapaciteta akumulatorja (kWh)

Uporabna kapaciteta akumulatorja v kWh označuje količino energije, ki jo lahko pridobite iz popolnoma napolnjenega akumulatorja. Pogosto je navedena tudi nazivna (skupna) kapaciteta, vendar do te običajno ni mogoče v celoti dostopati. Razlika med temi vrednostmi je v stopnji izpraznjenosti (DOD). Primer: Akumulator ima kapaciteto shranjevanja 16 kWh in 50 % raven izpraznjenosti; tako je na voljo 8 kWh (50 % od 16 kWh). Kapaciteta akumulatorja, potrebna za vaš dom, je odvisna od velikosti vašega PV-sistema, porabe energije in želene energetske neodvisnosti. S pravilno rešitvijo za shranjevanje energije lahko popolnoma izkoristite razpoložljivo kapaciteto in dosežete največjo neodvisnost od javnega omrežja.

Tehnologija

Na tržišču prevladujeta dve tehnologiji akumulatorjev: litij-ionske celice in akumulatorji na svinčeno kislino. Obe tehnologiji imata svoje prednosti in slabosti. Akumulatorji na svinčeno kislino so že uveljavljeni in dokazani, vendar so zelo težki in veliki. Litij-ionske celice se hitreje izpraznijo, a so bolj učinkovite in lažje, zato jih je mogoče uporabljati npr. v visoko kakovostnih e-avtomobilih.

Prostor

Akumulatorji na svinčeno kislino in litij-ionski akumulatorji imajo različne zahteve za namestitveno mesto, na primer glede velikosti prostora in obremenitve tal. Zato je pomembno, da vnaprej preverite, kje bo akumulator nameščen v hiši.

Garancija

Garancije izdelka krijejo material in morebitne okvare pri proizvodnji. Garancija na delovanje jamči za zmanjšano zmogljivost akumulatorja pri najmanjši kapaciteti med garancijsko dobo in pogosto tudi za najmanjše število polnih ciklov. Razpon teh garancij je odvisen od proizvajalca.

Polni cikli

Postopek popolnega polnjenja akumulatorja in nato popolne stopnje izpraznjenosti je imenovan poln cikel. Poln cikel je lahko sestavljen iz več delnih ciklov (polnjenja in praznjenja). V obdobju garancije naj bo doseženo največje število ciklov. Pomnite, da se število ciklov nanaša na določeno stopnjo izpraznjenosti.

Povprašajte pri Sharpovem inštalacijskem partnerju za priporočilo akumulatorskega sistema, ki najbolje odgovarja na vaše potrebe.